Tänder och mage på en krokodil

Tänder på en krokodil

En krokodil har 80 vassa tänder. Krokodilen får en ny tand när den gamla fallit bort. Den nya ersättningstanden växer upp lite grann bredvid den gamla tanden innan den har försvunnit eller lossnat.

När den gamla tanden lossnat på en krokodil växer då den nya tanden som redan tittat fram snabbt ut till fullängd. En krokodil byter sina tänder vid behov vilket är ungefär en gång varje år. Krokodiler behöver därför aldrig ha en tandvårdsförsäkring eller besöka tandläkaren eller ha en , inte ens på zoo.

Funktionen för krokodilens tänder

Funktionen för krokodilens tänder

Krokodilen tuggar inte sitt byte utan tänderna används för att hålla fast sin fångst. Krokodilen sväljer sina bytesdjur hela och om bytet är för stort kan det få ruttna först eller att käkarna klämmer av bytet. Bytesdjuret mals därför ned i den första delen av krokodilens mage som är ett stort muskelpaket.

Den andra sektionen av krokodilens mage är mycket sur och enzymer bryter ned och smälter maten. Krokodilen ka bryta ned maten mycket långsamt och leva på ett byta under mycket lång tid.

Krokodilens bitkraft

En krokodil har en extremt hög kraft i sitt bett mer den biter tag i ett byte. på en Nilkrokodil har den uppmäts en kraft av 22000 Newton vilket ör t.ex. 7 gånger mer än hos en vithaj.

Kraften krokodilen har för att öppna munnen är dock mycket liten och det räcker att tejpa munnen, sätta ett kraftigt gummiband runt gapet eller sitta på överkäken så har krokodilen inte en chans att öppna sin mun.

Ämnesomsättning

Ämnesomsättning

Krokodilen är ett mycket effektivt djur när det gäller hur mycket föda den behöver. En krokodil kan klara sig utan mat i månader, även nykläckta krokodiler. Detta beror på att krokodilens ämnesomsättning är mycket låg och att en mätt krokodil inte rör sig så mycket.

En krokodil kan klara sig på 10% av den mat som ett lika stort köttätande däggdjur behöver som t.ex. lejon, leopard, tiger eller björn.


Allt intressant om krokodiler

Här kan du få mycket fakta om krokodiler men också en del kul och lustigt gällande alligatorer och kajmaner.Meny - Krokodiler
Till förstasidan på www.krokodiler.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
KrokodilAlligatorKajmanGavial