Krokodiler och mat

Krokodiler och mat

Krokodilen är ett djur som står mycket högt på näringskedjan och jagar de flesta andra djur. Dock så har krokodiler fiender som ibland dödar och äter upp krokodilen

Krokodilens bytesdjur

Krokodilens bytesdjur

Krokodiler kan röra sig snabbt i vatten, 40 km/h, men är mer sävliga på land (17 km/h). Krokodilen tar de flesta typer av byten men föredrar mindre djur och är lätta att svälja som, fiskar, varaner, vårtsvin, vildsvin, antiloper och kängurur.

Dock har krokodiler tagit i stort sett alla varelser som kommer i dess närhet som bufflar, hästar, gnuer, giraffer, kor, människor, hajar, unga flodhästar, lejon, leoparder och babyelefanter.

Eftersom krokodilen inte kan tugga utan sväljer bytena hela så tar krokodilen ett mycket kraftigt bett i bytesdjuret (över 20000 N tryck) och drar det ner i vattnet. Ett krokodilbett kan vara så hårt och kraftigt att de dödar direkt i sig men krokodilen snurrar också bytet snabbt runt-runt i vattnet med sin karaktäristiska dödsrullning (Roll of Death).

I dödsrullningen dränker krokodilen sitt offer men rullningen slitet också isär större byten. Krokodilen kan även låta sina byten ligga och ruttna för att göra dem mer lättätliga.

Krokodiler behöver inte smälta alla mat på en gång utan ska spara maten i magen till senare njutning. Dessutom kan krokodilen lagra fett i bland annat svansen. Detta tillsammans med en låg ämnesomsättning gör att en krokodil kan klara sig utan mat i flera månader.

Krokodil som mat

Krokodil som mat

Även om krokodiler äter alla typer av byten så har krokodiler även fiender. Största fienden för krokodilen är människan så även om krokodiler dödar omkring 1000 människor per år så dödar människan mångfalt fler krokodiler. Det finns speciella krokodilfarmer som föder upp krokodiler för dess kött och skinn. Framför allt äts krokodilkött som en delikatess i Australien, Kina, Sydafrika och Thailand.

Andra djur som ha ta sig en mindre krokodil är lejon, hyena, leopard och tiger.


Allt intressant om krokodiler

Här kan du få mycket fakta om krokodiler men också en del kul och lustigt gällande alligatorer och kajmaner.Meny - Krokodiler
Till förstasidan på www.krokodiler.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
KrokodilAlligatorKajmanGavial