Gavial

Gavial

Gavialen, gavialis gangeticus, är den krokodilliknande reptil som har minst utbredning. Den nu levande arten av gavialer återfinns endast i delar av Indien. Gavialer med längder på 5 meter har registrerats men gavialer är lite smalare är alligatorer och krokodiler och väger därför max 350 kg.

En gavial har en smalare nos jämfört med krokodilen och den är mer specialiserat på att fånga fisk. Gavialen har inte det mycket kraftigt bittryck som kännetecknar krokodiler och alligatorer och detta bett är betydligt svagare vilket gör att gavialen äter mest mindre byten som t.ex. fisk.

Falsk gavial

Falsk gavial

Det förekommer en krokodilliknande reptil om går under som kan kallas falsk gavial, tomistoma schlegelii. Denna falska gavial är egentligen en variant på krokodil och klassas som krokodil.

Den falska gavialen förekommer inte i Indien som den "äkta" gavialen och falsk gavialer finns i Sydostasien. Likheter mellan gavialen och den falska gavialen är att de äter mest fisk. Skillnader mellan dessa gavialer är att den falska blir maximalt 3 meter lång.


Allt intressant om krokodiler

Här kan du få mycket fakta om krokodiler men också en del kul och lustigt gällande alligatorer och kajmaner.Meny - Krokodiler
Till förstasidan på www.krokodiler.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
KrokodilAlligatorKajmanGavial